Otázka úrazov na pracovisku je pre mnohé organizácie považovaná za naliehavý a dôležitý problém, pretože v dôsledku pracovných úrazov zomrie na celom svete každý jeden deň tisíce ľudí. Aby sa tomu zabránilo, boli vytvorené osobitné dokumenty, ktoré stanovujú požiadavky na systémy riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. A certifikát ISO 45001 je jedným z nich.

Podľa aktuálnych údajov je síce počet smrteľných pracovných úrazov z roka na rok menší, pretože zamestnanci si uvedomujú dôležitosť BOZP. Avšak, pod lepší stav úrazovosti sa podpisuje aj  vytvorenie bezpečných podmienok na prácu, ktoré sleduje certifikát bezpečnosti.

Regulačný dokument ISO 45001 vysvetľuje základné podmienky systému riadenia bezpečnosti zdravia pri práci. Cieľom tohto dokumentu je sformulovať koncepciu na zvýšenie bezpečnosti pracovníkov a zníženie výrobných rizík. Je schopný optimalizovať činnosť organizácií bez potreby regulovať strany, ktoré sú priamo integrované do bezpečnostného inžinierstva.

Povýšiť kultúru vašej firmy touto hodnotou na iný level však nie je vždy jednoduchou záležitosťou, preto sa poďte spolu s nami pozrieť na to, ako získať ISO certifikát čo najrýchlejšie.

Čo získaním ISO 45001 získate?

Plná verzia normy ISO 45001 je nám k dispozícii od roku 2018. Účelom nového štandardu je zvýšiť význam vrcholového manažmentu a riadiť problémy súvisiace s minimalizáciou rizík na pracovisku. Vyžaduje si od orgánov, aby nepretržite monitorovali systém bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Nový regulačný dokument uľahčuje informovanosť o stave životného prostredia, pracovných podmienkach, ochrane zdravia zamestnancov a špecifikách zariadení. Tieto faktory pomáhajú znižovať riziká a pokuty. Z dôvodu neprítomnosti pri pracovných úrazoch sa výrazne zvyšuje aj produktivita a ziskovosť spoločnosti a znižuje sa fluktuácia zamestnancov.

Certifikát ISO 45001 je tak výsledkom dlhej a starostlivej práce zamestnancov z 50 krajín. Bol vyvinutý s cieľom vytvoriť bezpečné pracovné podmienky a zabrániť nehodám.

Správne zavedenie normy ISO 45001 vám a vašej firme poskytne obrovskú hodnotu. V prvom rade sa zameriava na identifikáciu a dôkladnú analýzu všetkých rizík súvisiacich s bezpečnosťou práce a ochranou zdravia.

A spolu s pravidelnými kurzami prvej pomoci sa stáva tento dokument novým cieľom produktivity a nepretržitého rozvoja vašej firmy na trhu plného konkurencie. Preto jeho význam a získanie rozhodne nepodceňujte a dajte si na splnení jednotlivých podmienok záležať.

Foto: pixabay.com