Pixmac000000002084Hľadanie práce nie je pre nikoho zrejme príjemnou záležitosťou. Hodiny strávené pri internete, desiatky rozposlaných žiadostí so životopismi a nekonečne dlhé dni čakania na odpovede. Niektoré sa nikdy ani nedostavia, ďalší alarmujúci počet z nich je negatívnych. Avšak, určite aspoň pár z odpovedí z firiem, kde ste si žiadosť o prácu podali, vás pozve na osobný pohovor. Dobrá správa – zaujali ste ich. Ďalší ťah je teraz na vás, musíte tento záujem prehĺbiť a zapôsobiť tak, aby bola pozícia vaša!

Hneď po obdržaní odpovede s pozvánkou na osobné stretnutie potvrďte, že sa zúčastnite. Je to profesionálne a prejavíte taktiež svoj záujem. Pred pohovorom si doma dobre naštudujte informácie o spoločnosti, do ktorej sa na pohovor chystáte. Nemusíte vedieť celú históriu vzniku firmy, no základné informácie je dobré mať v hlave, pretože môže, a často aj padá otázka, čo viete o zamestnávateľovi, pre ktorého chcete pracovať. Nenechajte sa zaskočiť.

Zvoľte prijateľné oblečenie – business casual, a teda ležérna elegancia. Dámy, žiadne mini sukne, ktoré budú viac odhaľovať ako je vhodné a taktiež si dávajte pozor na vyzývavé výstrihy. Nechcete predsa upútať vonkajším výzorom, ale skúsenosťami a tým, čo máte v hlave. Čas príchodu je veľmi dôležitý. Meškanie je neprípustné, veď čo by si pomyslel budúci zamestnávateľ o vašej dochádzke do práce, keby ste meškali na úvodný pohovor? Radšej desať minút v predstihu ako pár minút po dohodnutom termíne.

Pripravte si približné odpovede na typické otázky, ktoré sa často na pohovoroch opakujú. Prečo práve vy, čo môžete spoločnosti ponúknuť a kde sa vidíte o pár rokov. Nezabúdajte na určitú pokoru, no aj sebavedomie. Musíte nájsť ten správny pomer. Ak budete pôsobiť ako šedá myška, je to zlé. Ak budete ako majster sveta, tiež neprijateľné. Príjemný úsmev, priateľské vystupovanie. Už keď si vás vedenie zavolalo na osobný pohovor, vidí vo vás potenciál, tak si ho získajte na svoju stranu.

Foto: pixmac.sk, SPX1MPK